Välkommen till BrainJam

Samhälleliga betraktelser ur personligt perspektiv

Informationsflödet i medierna, de traditionella såväl som de nya sociala, är konstant och man måste välja sina kanaler med omsorg för att sålla bland all information och alla intryck så gott man kan. Källkritik är viktigare än aldrig förr men dessvärre är skaran källkritiska medieinsupare långt färre än de som behåller viss skepsis till allt de läser och ser. Vi har tillgång till all jordens (kända) kunskap från manickerna i våra fickor - ändå använder vi dem sällan till annat än att titta på roliga kattklipp (inte att underskatta förstås!), lägga upp foton på oss själva eller läsa skvaller. Är det inte märkligt?

Hjärnsylt

Brainjam - hjärnsylt - är en blogg som handlar om ganska varierade grejer men inom ämnen som för det mesta faller inom ramarna för:

 • IT
 • Teknik
 • Media
 • Nyheter
 • Samhälle
 • Miljö

Som synes är ämnena spridda och inläggen är aldrig planerade - här hamnar de tankar, känslor och betraktelser som dyker upp antingen i nyhetsflödet, eller i den sylt som sjuder i min hjärna.

Tidigare tillhörde denna blogg Bengt Båvegård och är det honom du söker så har du bättre tur på Facebook.

Hur planerar man ett bröllop på bästa sätt?

7 nov 2018

Ska man ha ett bröllop så gäller det att planera en hel del och det i god tid. Det finns en del saker att tänka på och det oavsett om det är stort och påkostat eller litet och enkelt. Det första ni måste göra är att sätta en budget, för vad ert bröllop ska få kosta. Att veta hur mycket pengar man har att röra sig med är avgörande för all fortsatt planering. Sedan är det bra att bestämma hur ni vill ha ert bröllop. Ni kanske vill ha ett tema? Hur många gäster ska det komma? Var vill ni att bröllopet ska äga rum? Ett hett tips är att ha bröllop i Skåne, läs mer på https://www.xn--brllopskne-85a1r.se/ om det.

Ha en god framförhållning

Se till att utse och meddela vilka som ska vara tärna, marskalk, värdpar och toastmaster. Bestäm sedan vigseldatum och boka lokal. Det är bra att skicka ut en ”save the date” till gästerna. Sedan kan ni boka och ornda med saker som  fotograf, festlokal, cateringfirma, underhållning, transport, eventuella övernattningar, florist, konditor, frisör och vigselförrättare. Se också över klädsel och börja fundera på inbjudningskorten och övrig dekorationer.

Skicka ut inbjudningskorten ungefär sju veckor före bröllopet. Be gästerna svara drygt en månad innan bröllopet. Sen är det dags att hämta klänning och vigselringarna. Boka en eventuell bröllopsresa. Glöm inte kolla att passen är giltiga. Ni måste även beställa blanketter om hindersprövning och eventuell anmälan om byte av efternamn från Skatteverket. Träffa vigselförrättaren och gå igenom vigselakten. Sen glöm inte att ha skoj med vänner på din möhippa/svensexa!

För mer tips och vad som ska göras bara ett litet tag innan, så finns det smarta checklistor på nätet att avända sig av.

 

Kan hjärnan bli hel igen?

10 okt 2018

Vad händer om hjärnan lägger ner? Även som unga riskerar vi blodpropp i hjärnan. Särskilt vanligt är det inte, men hjärnan är ett känsligt organ. När skadan är skedd, kan hjärnan helna igen? Vad gör man om delar av hjärnan blir skadad? Kan man träna den så att den fungerar på nytt? Här får du svar och hopp för hjärnan. Kolla gärna in klippet och öka din kunskap om detta fantastiska organ!

Funderar du på att jobba med reklam?

20 sep 2018

Är det så att du funderar på att jobba med reklam på något sätt? Kanske du har siktet inställt på att jobba på en reklambyrå Jönköping eller så vill du starta eget? Det finns många vägar att gå för att utbilda sig inom reklambranschen. Det beror ju på med vad inom reklam det är du vill göra. På en reklambyrå finns det många olika arbetsuppgifter. Är det inom text du vill kunna göra reklam eller vill du jobba med bilder? Det är bra att fundera på innan du söker utbildning.

Få in en fot

Om du redan utbildat dig inom annat men vill testa på att jobba med reklam, så får du kanske gå andra vägar. Självklart går det att studera igen, men det är inte ovanligt heller att man kan ta jobb som assissten eller liknande, för att så att säga få in en fot på en reklambyrå. Då kan du jobba dig upp mot det drömjobb du har i sikte.

Gå kvällskurser

Det finns även kvällskurser att gå om du inte kan studera på heltid, som grafisk design och mycket mer. En del av dem är på högskolenivå, andra är Komvux. Det bästa är att söka efter det du vill jobba med och se vad du får upp för resultat. Du kan även kontakta en reklambyrå Jönköping för att fråga dem hur du på bästa sätt ska gå vidare med att bli en reklamare.

Ibland kan man behöva en advokat

14 sep 2018

Det kan finnas en mängd anledningar till att man behöver ha en advokat. Det kan vara att man har utsatts för ett brott eller att man står anklagad för att ha utfört ett brott. Det här med att välja advokat och få rätt sorts juridisk hjälp är inte det lättaste. Du kan läsa i en blogg om juridik för att få lite mer information om vad som gäller. Många förknippar ordet advokat med att man har gjort något brottsligt, men en advokat har många olika arbetsuppgifter.

Vill du själv jobba som advokat?

Yrket advokat är det som hör till reglerade yrken. Det är en titel skyddad i lag. För att få kalla sig advokat gäller det alltså inte bara att studerat juridik, man måste även antagits som ledamot i Sveriges Advokatsamfund. Dock gäller det att man har en svensk juristexamen för att kunna bli antagen. 

Vill du bli advokat så ska du först genomgå en 4.5 års juridisk utbildning och ta juristexamen vid universitet. Sedan måste du även göra en slags praktik, om minst tre år vid en kvalificerad juridisk verksamhet, antingen genom tjänstgöring som biträdande jurist vid en advokatbyrå eller vid en egen juridisk byrå.  Man ska även genomgå en advokatexamen, en utbildning som avslutas med muntlig examination.

När dessa krav uppfyllts så kan man ansöka om inträde i Advokatsamfundet. Förutom de formella kraven måste den sökande också ha ordnad ekonomi, vara redbar och i övrigt lämplig för advokatverksamhet.

 

Vår fantastiska hjärna

10 sep 2018

Tänk så mycket vår hjärna kan åstadkomma. Vi kan vara måhända det intelligentaste djuret, men att vara intelligenta är inte bara människan förunnat. Även andra djur är det, men på annat sätt. Människan har förändrat sin miljö mest av alla djur, men våra hjärnor har inte förändrats. Vi sägs ha samma hjärnor som våra urförfäder som utvandrade från Afrika för miljoner år sedan. Kolla klippet och lär dig mer!

Jag vill ha en ny cykel

30 jul 2018

Jag cyklar gärna rätt ofta, då det är bra för hjärnan att få motion! Men så är det även trevligt att komma ut på en cykeltur ibland. Särskilt om det är skönt väder. Sen är det ett smidigt sätt att ta sig fram om man inte vill åka bil eller om man inte vill gå. Har en gammal modell av cykel och går nu i tankarna på att köpa en ny cykel. Var hos en kompis för ett tag sedan och hon hade skaffat sig en sån elcykel. Så elcyklar kanske är vad jag ska kolla på? De är ju rätt smidiga får jag lov att säga!

Smidigt med eldriven cykel

Det är ju alltså väldigt smart må jag säga att utrusta en cykel med el. Nu är det inte så att man alltid har igång elmotorn, då kan man ju i såfall köpa en moppe, men motorn på cykeln sitter där för att man ska kunna köra igång den om det blir extra jobbigt att cykla på egen hand. Det kan ju hända när det går uppför till exempel. Vi är nog många som klivit av och gått upp med en cykel när backen varit för brant. Samma sak när det är motvind, då är det jobbigt att trampa. Men då finns det ju som sagt en motor på denna elcykel, som man då kan sätta på så får man extra hjälp och fart tack vare det.

Samhällets utveckling

10 jul 2018

Om man ihärdigt följer mediernas nyhetsrapporteringar har man en konstant bitter smak i munnen. Läget ser verkligen inte bra ut. Undrar om det någonsin varit så här hemskt såväl i det svenska samhället som i världen i allmänhet? Det är gängligor i storstäderna, bilbränder i förorterna, skjutningar och vandalisering. Det är Trump i USA, krig i Syrien, IS i hela Mellanöstern och misogyni i halva Afrika...

Men är det egentligen sant att allt går brant utför? Om man jämför alltså, och tittar ur ett historiskt perspektiv kanske det alltid har sett ut så här?

Det här med att köpa hus?

28 jun 2018

En av mina kompisar har nyss köpt en lägenhet, men jag, jag drömmer om att köpa ett hus. Som det är nu, så bor jag i en lägenhet och den är väl bra på sitt sätt. Men tänk att kunna ha ett stort hus, gärna ute på landet, där det finns trädgård och en massa möjligheter. Jag brukar gå ut på olika mäklares sidor för att se vad det finns för hus och vad de kostar. De brukar ofta ligga på bra priser, men sen kommer budgivning igång och då brukar det dra iväg. Om man ska köpa ett hus är det bra att ha en rejäl summa pengar, så att man kan komma upp i rätt nivå. Ofta kan man väl begära ett lånelöfte via banken.

Mysig helg hos släkten

På tal om hus, så var jag nyss hos ett par släktingar i deras hus och hälsade på. De bor helt perfekt, det hus de har, det skulle jag lätt kunna tänka mig att bo i. Synd då att det är upptaget. De har en stor trädgård och nu är de i tagen att anlägga en pool. Förra året så byggde de både badtunna och växthus! 

Får göra allvar av mina drömmar

Kanske ska ta kontakt med en mäklare och börja leta hus på riktigt istället för att bara drömma? Kanske även kolla med banken om lån, för har ju inte massa pengar undanstoppade direkt för sånt.

Lyssna på bandet Brain Jam!

26 jun 2018

Här DJ:ar bandet Brain Jam låten @Inner Frequencies. Oklart är vad som är tänkt med denna musik, ska man bara dansa till den? Är det ravemusik? Kanske inte spelar någon roll, det är bara att lyssna medan du gör annat. Så lyssna och njut av Brain Jam!

Ta hand om gamla smycken

25 jun 2018

Jag har en förkärlek för gamla böcker samt andra antika saker. Antikvitetsaffärer är även det något som ligger varmt om hjärtat. Där kan man fynda. Smycken är en sån sak man kan hitta där, eller fått från en äldre släkting. Ofta är det i silver eller guld och äkta så klart. Det gäller att ta hand om sina gamla smycken, så att de håller sig fina. Silversmycken dam ska putsas på rätt sätt till exempel. Det finns lite tips på hur man tar hand om damsilversmycken

Sköt om dina silversmycken

Se till att putsa dina silversmycken lite då och då. De är faktiskt ganska enkelt! Det finns ett par bra bastekniker du kan använda dig av.

Se till att putsa i raka linjer, framåt och bakåt, gör inga cirklar eller andra mönster. Du bör se till att använda naturliga produkter, som salt och bakpulver och det är bra att undvika kemikalier. Du kan använda dig av salt eller bakpulver tillsammans med en vanlig balja med aluminiumfolie i botten och vatten i. Blanda ihop, lägg i smycken och låt ligga över natten. Det kommer att ge ett vackert resultat. Du måste ta en plastbalja och inte något med metall, då det kan repa silvret annars. Det är bra att använda smycken regelbundet och putsa dem direkt efter att du använt dem. Om du måste lägga undan dem en längre period så är det bra att lägga smyckena i en duk eller i ett tygstycke som du häller lite olivolja på för den förebygger bland annat missfärgningar.

Så utvecklas hjärnan

10 jun 2018

Här kommer fortsättningen på filmen om hur hjärnan fungerar. Du får veta hur den utvecklas och på vilket sätt vi kan träna hjärnan. Vi kan träna minnet och påverka den. Vilken fantastisk sak hjärnan ändå är! Kolla in filmen och häpna! Var så god!

Behöver man vara smart för att byta fönster?

17 maj 2018

Vi använder vår hjärna till ganska mycket, men hur är det med att använda hjärnan när det är praktiska saker som ska utföras. Givetvis underlättar det att vara smart, för då kan man räkna ut hur man ska gå tillväga, men det leder inte alltid till att man är händig och klarar av att faktiskt göra det. En sak som många har behov av är att byta fönster i sina hus. Om man har en gen, som gör att man är händig, så är det ju inga problem. Då är det bara att ta sina nya underhållsfria fönster och sätta in! Om man inte är så händig, ja då kan det vara god idé att be om hjälp. 

En hantverkare gör jobbet snabbt!

Det som är bra med att anlita en hantverkare är att de är ju händiga. Sedan kan de ju samtidigt vara smarta! Många som annars har en hjärna, som är smart, de är mindre händiga, men det är inte sagt att det ska vara tvärtom, att händiga inte är smarta. Man kan helt enkelt vara lite av varje. Oftast är det väl dock så att akademiker, sitter hellre och räknar på saker, än att faktiskt göra dem. Då är det bra att man kan anlita andra, som föredrar att jobba med sina händer än  bara sin hjärna. Det blir en win win situation för alla på det sättet. Så behöver du sätta in underhållsfria fönster, men inte är händig, be någon annan göra det!

Så fungerar din hjärna!

10 maj 2018

Vår hjärna är otrolig. Länge har hjärnan varit ett mysterium, och vi har inte känt till mer än en bråkdel om hur den fungerar. Därför har det forskats väldigt mycket om hur hjärnan fungerar. Neurologin som vetenskap har därför växt de senaste 20 åren. Här ser du ett klipp om hjärnans funktion. Detta är bara del 1, del 2 kommer senare!

Hur funkar bergvärme egentligen?

28 apr 2018

De allra flesta har hört talas om bergvärme och att det ska vara ett bra alternativ till andra sätt att värma upp bostäder. Men vad är bergvärme egentligen för något? Vad är det man tar vara på och hur går det till? Vi tittar närmare på detta och förklarar!

Lagrad solvärme

Till skillnad mot vad många tror, att det är värmen från jordens inre man tar tillvara på, så är det faktiskt solvärme. När solen lyser på vår planet så lagras denna värme i både jord och berg och det är denna värme man använder sig av. Så här går det till:

 1. Ett hål borras som är cirka 100 till 200 meter djupt.
 2. En slang sänks ned i hålet och i den cirkulerar en vätska. 
 3. Vätskan värms upp av den solvärme som finns lagrad i berget.
 4. En värmepump i byggnaden utvinner värmen och fördelar den med hjälp av en kompressor.
 5. Den nu nedkylda vätskan pumpas åter ned i berget.

Lämplig uppvärmingsteknik för många bostäder

Även om det vanligaste är att man skaffar detta till villor så är det faktiskt en uppvärmningsmetod som också är lämplig för andra typer av hus. Bergvärme för flerfamiljshus så som bostadsrätter, hyreslägenheter och parhus är ett alternativ som är ekonomiskt för den som äger byggnaden men också för den som bor där och betalar både värmekostnader och elektricitet. Nu vet du vad bergvärme är för något, och även om det är en hög kostnad initialt så är det i längden ett bra sätt att spara pengar. 

Om hjärnan insjuknar

9 mar 2018

Kan hjärnan bli sjuk? Vad händer då? Kan den bli frisk igen? Och vad försvinner ur hjärnan om den blir sjuk? Demens och Alzheimer är kända hjärnsjukdomar, men vilka andra sjukdomar finns det? Om man är ung, vad gör man då? Kan man fortsätta fungera? Här får du som vanligt många svar av forskare och experter. Lyssna och lär, utvidga din kunskap!

← Äldre inlägg