Hur funkar bergvärme egentligen?

De allra flesta har hört talas om bergvärme och att det ska vara ett bra alternativ till andra sätt att värma upp bostäder. Men vad är bergvärme egentligen för något? Vad är det man tar vara på och hur går det till? Vi tittar närmare på detta och förklarar!

Lagrad solvärme

Till skillnad mot vad många tror, att det är värmen från jordens inre man tar tillvara på, så är det faktiskt solvärme. När solen lyser på vår planet så lagras denna värme i både jord och berg och det är denna värme man använder sig av. Så här går det till:

  1. Ett hål borras som är cirka 100 till 200 meter djupt.
  2. En slang sänks ned i hålet och i den cirkulerar en vätska. 
  3. Vätskan värms upp av den solvärme som finns lagrad i berget.
  4. En värmepump i byggnaden utvinner värmen och fördelar den med hjälp av en kompressor.
  5. Den nu nedkylda vätskan pumpas åter ned i berget.

Lämplig uppvärmingsteknik för många bostäder

Även om det vanligaste är att man skaffar detta till villor så är det faktiskt en uppvärmningsmetod som också är lämplig för andra typer av hus. Bergvärme för flerfamiljshus så som bostadsrätter, hyreslägenheter och parhus är ett alternativ som är ekonomiskt för den som äger byggnaden men också för den som bor där och betalar både värmekostnader och elektricitet. Nu vet du vad bergvärme är för något, och även om det är en hög kostnad initialt så är det i längden ett bra sätt att spara pengar. 

28 Apr 2018