Minnesförlust: 7 tips för att förbättra ditt minne

Hittar du inte dina bilnycklar? Glömt din inköpslista? Kommer du inte ihåg namnet på den personliga tränaren du gillade på gymmet? Du är inte ensam. Alla glömmer saker då och då. Ändå är minnesförlust inget att ta lätt på.

Även om det inte finns några garantier när det gäller att förhindra minnesförlust eller demens, kan vissa aktiviteter hjälpa. Tänk på sju enkla sätt att skärpa ditt minne. Och vet när du ska få hjälp för minnesförlust.

1. Var fysiskt aktiv varje dag

Fysisk aktivitet ökar blodflödet till hela kroppen, inklusive hjärnan. Detta kan hjälpa till att hålla ditt minne skarpt.

För de flesta friska vuxna rekommenderas minst 150 minuter i veckan av måttlig aerob aktivitet, såsom rask promenad, eller 75 minuter i veckan av kraftig aerob aktivitet, såsom jogging. Det är bäst om denna aktivitet sprids över hela veckan. Om du inte har tid för ett helt träningspass, prova några 10-minuterspromenader under dagen.

2. Håll dig mentalt aktiv

Precis som fysisk aktivitet håller din kropp i form, hjälper aktiviteter som engagerar ditt sinne till att hålla din hjärna i form. Och dessa aktiviteter kan hjälpa till att förhindra viss minnesförlust. Gör korsord. Läsa. Spela spel. Lär dig spela ett musikinstrument. Prova en ny hobby. Arbeta som volontär på en lokal skola eller med en samhällsgrupp.

3. Tillbringa tid med andra

Social interaktion hjälper till att avvärja depression och stress. Båda dessa kan bidra till minnesförlust. Leta efter möjligheter att umgås med nära och kära, vänner och andra människor, speciellt om du bor ensam.

4. Håll dig organiserad

Du är mer benägen att glömma saker om ditt hem är rörigt eller om dina anteckningar är i oordning. Håll koll på uppgifter, möten och andra händelser i en anteckningsbok, kalender eller elektronisk planerare. Du kan till och med upprepa varje inlägg högt när du skriver ner det för att behålla det i ditt minne. Håll att-göra-listor uppdaterade. Bocka av objekt som du har gjort klart. Förvara din plånbok, nycklar, glasögon och andra viktiga föremål på en fast plats i ditt hem så att de är lätta att hitta.

Begränsa distraktioner. Gör inte för många saker samtidigt. Om du fokuserar på informationen som du försöker komma ihåg är det mer sannolikt att du kommer ihåg den senare. Det kan också hjälpa att koppla det du försöker komma ihåg till en favoritlåt eller ett välbekant talesätt eller idé.

5. Sov gott

Att inte få tillräckligt med sömn har kopplats till minnesförlust. Så har du en orolig sömn och sömn som störs ofta se till att få tillräckligt med hälsosam sömn och gör det till en prioritet. Vuxna ska sova 7 till 9 timmar per natt regelbundet. Om snarkning stör sömnen, boka tid för att träffa din vårdgivare. Snarkning kan vara ett tecken på en sömnstörning, såsom sömnapné.

6. Ät en hälsosam kost

En hälsosam kost är bra för din hjärna. Ät frukt, grönsaker och fullkorn. Välj proteinkällor med låg fetthalt, som fisk, bönor och fjäderfä utan skinn. Vad du dricker räknas också. För mycket alkohol kan leda till förvirring och minnesförlust.

7. Hantera kroniska hälsoproblem

Följ din vårdgivares råd för att hantera medicinska tillstånd, såsom högt blodtryck, diabetes, depression, hörselnedsättning och fetma. Ju bättre du tar hand om dig själv, desto bättre minne är sannolikt. Se regelbundet över de mediciner du tar med din vårdgivare. Vissa läkemedel kan påverka minnet.

När ska man få hjälp för minnesförlust

Om du är orolig för minnesförlust, boka ett möte med din vårdgivare. Om minnesförlust påverkar din förmåga att utföra dina dagliga aktiviteter, om du märker att ditt minne blir sämre, eller om en familjemedlem eller vän är orolig över din minnesförlust, är det särskilt viktigt att få hjälp.

Vid ditt möte kommer din vårdgivare sannolikt att göra en fysisk undersökning och kontrollera ditt minne och problemlösningsförmåga. Ibland kan det också behövas andra tester. Behandlingen beror på vad som orsakar minnesförlust.

30 May 2023