Vilka fiskar passar bra att panera?

Något som är mycket gott, det är panerad fisk. Det passar bra som vardagsmat. Det går att köpa färdig panerad rödspätta, så väl som andra panerade fiskar, men det går även att panera fisk själv. 

Det som de flesta väljer att panera är just platta fiskar som rödspätta och tunga. Men det går även att panera tjockare fiskar. Det du behöver för att panera, det är ägg, så att paneringen fäster, sedan en panering för att suga upp fettet. Detta kan bestå av ströbröd eller malda nötter, eller hackade färska örter.

Vill du göra en dubbelpanering så tar du först och doppar fisken i mjöl, sedan ägg, sedan ströbrödet. Nedan får du ett gott recept på panererad fisk, med potatismos och ärtor. 

Panerad fisk med potatismos och ärtor

För: 4 personer

Potatimos:

800g potatis
2 dl creme fraiche
salt, peppar
10 cm purjolök

Fisken:

4 fiskfiléer, ex pangasius, torsk eller sej
0,5 dl mjöl
2 dl ströbröd
salt, peppar, vitlökspulver
1 ägg
1 dl olja

Tillbehör:
1 burk limeaioli
200g frysta ärtor

Koka potatisen mjuk i saltat vatten, cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör ihop med creme fraiche och smaka av med kryddor. Strimla purjolöken tunt och blanda ner i moset.

Tina fisken. Häll mjöl på ett fat och blanda med ströbröd och kryddor. Ha uppvispat ägg på ett annat fat. Torka av fisken och doppa den först i ägget och sedan i ströbrödsblandningen. Hetta upp olja i en panna och stek fisken på medelvärme till den är gyllenbrun. Servera med limeaioli och ärtor.

16 Dec 2022