Vad är Lions mane?

Den svamp du ser på bilden ovan, det är en så kallad Lions mane, eller en Igelkottstaggsvamp. Dessa svampar är stora, vita, raggiga svampar som liknar en lejonman när de växer. De innehåller bioaktiva ämnen som har många fördelaktiga effekter på kroppen, särskilt hjärnan, hjärtat och magen. Det finns bra tillskott med detta, läs mer om dem på Fitnessfrank.

Lejonmanssvam, eller Igelkottstaggsvamp är även känd som  hou tou gu eller yamabushitake. Den har både kulinariska och medicinska användningsområden i asiatiska länder som Kina, Indien, Japan och Korea.

Fördelar med Lions Mane

Det finns många bra fördelar med denna svamp. Bland annat så är den känd som den smarta svampen. Det på grund av dess förmåga att förbättra minne, fokus och klarhet. Denna svamps potenta antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper ökar blodflödet till hjärnan, vilket leder till förbättrad kognitiv prestation och en minskning av hjärnans dimma.

En annan fördel är att den stöder  nervhälsa och återhämtning så väl som den hjälper till att lindra ångest och depression.

Denna svamp sägs även kunna förebygga cancer, ge en förbättrad sömnkvalitet, ge bättre hjärt-kärl hälsa och mycket mer.

Finns i flera olika former

Lions mane finns i flera former så som:

  • tabletter
  • kapslar
  • pulver
  • tinkturer

Om du är nyfiken på att ta tillskott med detta, så kan du jämföra olika sådana via Fitnessfrank. Där kan du även läsa mer om de olika fördelarna som denna svamp har för hälsan bland annat. 

 

14 Mar 2023