Att ta körkort

körlektion

Att ta körkort, det kan du göra på lite olika sätt. Dock är det vissa moment som är obligatoriska. För att få börja övningsköra så måste du skaffa ett körkortstillstånd. Det gör du hos Transportstyrelsen. Du ska skicka med att du gjort synundersökning med. När du fått detta tilstånd, så kan du börja övningsköra. Det kan du göra på en trafikskola, på en intensivkurs eller privat. Om du ska köra med en privat handledare så krävs det även att du och den personen tillsammans går en handledarkurs. 

Obligatoriskt med riskutbildning

Något alla måste göra, det är att genomgå riskutbildning. Den består av två delar. Det är riskutbildning 1 och riskutbildning 2. Del ett är föreläsning under ett par timmar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt. Del två är det som även är känt som halkbanan. Du kan boka risktvåan Uppsala om du vill. Halkbanan handlar om säkerhet, hastighet och körning under särskilda förhållanden.

Uppkörning och teori

Under tiden du övningskör är det även bra att plugga teori. För när du är redo, både med körning och teorin så är det dags att göra teoriprovet och att göra din uppkörning. Du gör alltid teoriprovet först. Sedan kör du upp. Du får köra upp även om du inte klarar teorin. Men du måste då se till att göra om teorin, och klara det inom två månader, annars får du göra om båda dessa delarna. 

7 Nov 2019