Boosta hälsan och vikten

Jag har fått upp ögonen för chili. Jag har börjat odla lite egna hemma till exempel. Grejen var att jag sökte efter nya sätt att få bättre hälsa och kanske även gå ner i vikt. Hittade dels fitline.se, där det handlar om kosttillskott, samt fitline-fitness.se för den som kör fitness. Sen hittade jag en massa härliga fakta om chili!

Chilipeppar, eller chilepeppar som fantasterna väljer att kalla det, finns både som färsk variant och som torkad krydda. Oavsett om du mumsar mild spansk peppar, inlagd jalapeño eller rökt chipotle kommer styrkan från ämnet capsaicin.

Fördelar med chili

Ämnet capsaicin har även en förmåga att motverka cancer. Det har en studie visat, som gjorts vid Nottingham University. Dessutom så är det så att detta ämne ökar också energin och verkar aptitdämpande. Du äter helt enkelt mindre när maten är stark och det räcker med en halv tesked hackad chilipeppar för att minska din aptit. Sen är de tbra med chili för det inflammationsdämpande och kan lindra symtom när du till exempel drabbats av förkylning. Sen är det massa C-vitamin i dem!

Sen är det gott, delar ett recept med chili nedan.

Lax sweet chili

2 portioner
Ingredienser
250 g skinn- och benfri lax
salt, peppar
2 msk sweet chilisås
1 msk lime- eller citronjuice
1 msk ljus japansk soja
50 g risnudlar
1 strimlad morot
1/2 squash i halvmånar
1/2 purjolök i sneda skivor
1 tunnskivad vitlöksklyfta
1 tsk olja
125 g körsbärstomater i halvor
2 msk hackad färsk koriander eller persilja
2 msk ostronsås

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och peppra. Blanda sweet chili, juice och soja och häll över laxen. Stek mitt i ugnen ca 12 minuter. Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Spola kallt och låt rinna av. Fräs grönsakerna utom tomaterna i oljan tills de är halvmjuka. Vänd ner tomaterna mot slutet och tillsätt nudlarna. Blanda ner ostronsåsen och koriandern/persiljan och låt allt bli varmt. Servera till laxen.

 

7 Jun 2019