Ibland kan man behöva en advokat

Det kan finnas en mängd anledningar till att man behöver ha en advokat. Det kan vara att man har utsatts för ett brott eller att man står anklagad för att ha utfört ett brott. Det här med att välja advokat och få rätt sorts juridisk hjälp är inte det lättaste. Du kan läsa i en blogg om juridik för att få lite mer information om vad som gäller. Många förknippar ordet advokat med att man har gjort något brottsligt, men en advokat har många olika arbetsuppgifter.

Vill du själv jobba som advokat?

Yrket advokat är det som hör till reglerade yrken. Det är en titel skyddad i lag. För att få kalla sig advokat gäller det alltså inte bara att studerat juridik, man måste även antagits som ledamot i Sveriges Advokatsamfund. Dock gäller det att man har en svensk juristexamen för att kunna bli antagen. 

Vill du bli advokat så ska du först genomgå en 4.5 års juridisk utbildning och ta juristexamen vid universitet. Sedan måste du även göra en slags praktik, om minst tre år vid en kvalificerad juridisk verksamhet, antingen genom tjänstgöring som biträdande jurist vid en advokatbyrå eller vid en egen juridisk byrå.  Man ska även genomgå en advokatexamen, en utbildning som avslutas med muntlig examination.

När dessa krav uppfyllts så kan man ansöka om inträde i Advokatsamfundet. Förutom de formella kraven måste den sökande också ha ordnad ekonomi, vara redbar och i övrigt lämplig för advokatverksamhet.

 

14 Sep 2018