Spartips för hur du får pengarna att räcka längre

Ibland händer det ju att pengarna, de räcker inte alltid till. Det för att utgifterna är större än inkomsterna. Sen kommer det ju det där med att man även vill kunna spara. Men det är svårt att spara om pengarna inte ens räcker till dina räkningar. Om du känner av att det börjar bli svårt med det ekonomiska så kan det vara bra att se över dina kostnader, om det finns sätt att få in extra pengar på eller vad du kan göra för att skära ner på de kostnader du har. 

Smarta sparknep

Det finns en del smarta knep för att spara in på kostnader och det utan att du behöver göra några särskilda uppoffringar.

En sak du kan göra direkt är att byta från pappersfaktura till e-faktura. En pappersfaktura idag kostar extra, i aviavgift och många bäckar små, det blir en hel del på ett år!

I stället för att ha kvar alla pengar på ditt lönekonto kan du föra över dem till ett andra konto när räkningarna är betalda. Du har då pengar kvar i slutet av månaden. Se det som att du ger dig själv en veckopeng.

Betala alltid räkningarna i tid, för missar du det så tillkommer det olika avgifter som påminnelse, extra ränta, samt andra straffavgifter. 

Spara in då du handlar i matbutiken

Ett mycket bra tips är att du inte ska handla mat då du är hungrig, för då kommer du garanterat att handla bra mycket mer än du behöver. Ta en korg istället för vagn, samt se till att planera dina matinköp. Det är smart att bunkra upp med de saker du vet att du alltid äter och köper. 

Rotfrukter och grönsaker är prisvärda om du köper efter säsong och tillgång.

Många matbutiker säljer livsmedel för halva priset när det bara är någon dag kvar till sista förbrukningsdag. Dessa går utmärkt att frysa och äta senare. 

Satsa på att köpa storpack. Stora förpackningar är oftast mycket billigare än små.

Undvik små köp

Små köp är inte ovanligt att man gör på väg till jobbet eller på väg hem. Det kan vara kaffet till exempel. En kaffe ute för 20-40 kr per dag, fem dagar i veckan blir det 400–800 kronor i månaden, eller 5 000–10 000 kronor om året. Lägg till att du kanske även ibland köper vatten, en chokladbit, en bulle och så vidare.

Sparknep du kan göra med din dator

Kolla om du har rätt till bostadsbidrag eller bostadstillägg och ansök om det. 

Om du har bolån, kolla då av dem regelbundet och se över om du kan få bättre ränta genom att byta bank.

Det blir ofta många kvitton på en månad. Ta vara på dem och spara dem på en särskild plats. Gå sedan igenom dem för att se vart pengarna har tagit vägen under månaden. Kanske det finns saker du kan spara in på?

Testa trading, lär dig via denna guide och du kanske kan tjäna in lite extra pengar. 

Få in extra pengar

Det går även att göra olika saker för att få in mer pengar. Det du kan göra är att söka ett extra jobb. Kanske jobba deltid på något ställe, eller dela ut tidningar eller reklam på nätterna. Ett annat sätt är att jobba via datorn eller jobba med kundtjänst via din telefon.

Du kan även få in extra pengar genom att sälja av saker du inte behöver. Antingen genom att stå på loppis, ha eget garageloppis, eller sälja på nätet. 

3 May 2021