Vill du bli elektriker?

Är det så att du funderar på att bli elektriker? Du kan redan på gymnasiet plugga till just detta. Det genom att på gymnasiets El- och energiprogrammet, inriktning elteknik. Efter det ska du gå som lärling, då hos ett elföretag, som till exempel Eljour Stockholm. När du har en godkänd utbildning och avslutad lärlingstid så kan Elbranschens centrala yrkesnämnd utfärda ett certifikat som visar att du har fullgjort din utbildning. 

Om du redan gått gymnasiet och vill läsa till elektriker så går det att göra via bland annat Yrkeshögskolan.

Vad för ämnen läser man?

Om du går gymnasiets program så kommer du bland annat att läsa ellära, elektroteknik, styrteknik och installationsteknik. Du kommer även lära dig att göra olika uträkningar. Det är  bra att redan innan ha goda kunskaper i matte. När du går tredje året så kommer du att få fördjupa dig i kurser så som installationer inom datanät, styrsystem och säkerhetssystem.

Under tiden du går din utbildning är det även praktik ute på arbetsplatser, det kallas för APL (arbetsplatsförlagt lärande).

När du har klarat av gymnasieutbildningen så är du behörig till yrkeshögskolan, eller läsa vidare inom el på högskolan. Du kan också börja jobba direkt om du vill det.

Det finns en mängd olika yrken som har med el att göra. Bland annat dessa:

  • installationselektriker
  • hisstekniker
  • hissmontör
  • eltekniker
  • kontaktledningsmontör
  • larmtekniker

Så om ellära och elinstallationer är det du gillar, varför då inte satsa på att bli elektriker!

14 Aug 2020